Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → Тернополяни не зможуть купити препарати від серця

Тернополяни не зможуть купити препарати від серця

11.02.2017, 17:00
В українських аптеках, в тому числі і на Тернопіллі, спостерігається зменшення кількості препаратів від серцево-судинних хвороб, бронхіальної астми і цукрового діабету другого типу. А все тому, що ці препарати потрапили у список, на який держава встановила референтні ціни, передає "Бізнес Компаньйон".
Насамперед помітно нестачу переважно імпортних медикаментів, які мають ціну, вищу за встановлену державою референтну. Все тому, що фармацевти припинили їх закупівлю, а Кабмін дію своєї постанови переніс на квітень, щоб уточнити вказані в документі позиції.

Відтак, зараз аптеки розпродують те, що залишилося від попередніх поставок. Нові партії ліків завозять у невеликих кількостях. Провізори переконані: дефіцит вимушений, оскільки держава почала регулювати ціни та забороняти реалізувати певні різновиди ліків за завищеною, на її думку, вартістю.

Уже зараз працівники аптек прогнозують, що життєво необхідних ліків від тиску, діабету і бронхіальної астми вистачить на два-три тижні. Мовляв, поки дистриб'ютори не побачать прозорих і чітких правил гри на законодавчому рівні, відрегульованих постановою, ніхто нічого не буде робити. Товар не буде завозитися в Україну, а аптечні мережі не будуть брати його під реалізацію, бо вони ризикують його не розпродати.

В свою чергу МОЗ не бачить причин для дефіциту в українських аптеках. За словами заступника міністра Рамана Ілика, проект "Доступні ліки" розпочне роботу з першого квітня, на його реалізацію виділили 500 мільйонів гривень. Безкоштовні, ліки від тиску, бронхіальної астми і цукрового діабету другого типу, гарантовані державою можна буде отримати за рецептом.

До слова, організація "Пацієнти України", проаналізувавши 97 медпрепаратів, прийшла до висновку, що деякі ліки в державі коштують в 14 разів дорожче, ніж за кордоном.

"0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
278